Recent Posts

Ads

Recent Comments

Categories

Archives

Meta

giler lembabun berok ni loading! GRRRRRR!

eh?!MySpace hai semua! SALAM READERS.. sorry, teros menyembur, heh heh.. tapi siyes lah, GILER2 punya lambat loading celcom ni lately. Tu lah salah satu sebab aku tak BW kebelakangan ni. Eh, tapi ada sebab lain, sebab lain tu tak boleh bitau ahhhhh..pelaivet!MySpace

Ok, errmmm.. errrrr….hmmm….hurrmmmmmmmm…MySpace

actually, tak tahu nak mula macam mana, dah berminggu-minggu tak post apa2, rasa tak tahu nak buat ayat dah. Latest entry pon takde ayat. haha!

Ok,*tarik napas jangan lepas*

Untuk entri kali ni, aku nak menaip tentang mitos/petua/pantang larang orang dulu2.
Aku sure ramai yang dah tahu tentang ‘anak dara tak elok menyanyi kat dapur, nanti dapek laki tuo‘, or ‘anak dara tak elok duduk kat tangga, nanti takde orang nok pinang‘ or ‘anak dara tak elok biar tangan sampai kering lepas makan, nanti mak mertuo tak suko ekau!’ and bla bla bla.. kebanyakannya perihal anak dara, anak teruna tak de ke? hamboiiii..MySpace
hihihi

Tapi kali ni aku nak menaip tentang mitos/petua/pantang larang orang dulu2 yang MUNGKIN kaurang tak pernah dengar lagi.

Orang dulu2 kata, kalau anak bongsu yang hisap atau gigit2 manja ibu jari kakinya, nanti dia dapat adik lagi.
Jadi, kepada yang anak-anak tunggal kat luar sana tu, silalah hisap ibu jari kaki anda sekarang ok?Even umur  emak anda dah masuk 80 tahun. 

Mak Timah (bukan nama sebenar): Eh, adik kau hisap ibu jari kaki dia tu, turunkan kaki dia, jangan bagi dia hisap lagi. 
Jenab (bukan nama sebenar): Awat pulak mak?
Mak Timah: aku dah penat nak beghanak lagi. cukup lah 10 ni ha.
MySpace


agak2 kau, boleh buat macam ni tak?
btw, rasa nak lempang budak ni! COMEL GILER!!grrrr!
-gambar dari google-





Next, kalau kaurang berada dalam situasi dimana kaurang tak tahaaaaaan sangat nak buat pelaburan Amanah Saham kat Jamban Bank, memang tak tahan sangat2 dah kan? solution nya, orang dulu2 punya petua lah ni..
Kaurang sebut ‘kepala, bontot, kepala, bontot’ banyak kali sampai kaurang reda *heh!*, yang mana tang kepala kaurang, kaurang sebut as bontot, tang bontot pulak, kaurang sebut as kepala. *bontot? MySpace*

Yang last ni pulak, aku baruuuu je dapat tahu, tapi petua ni orang sekarang punya lah.

Tipah (bukan  nama sebenar): uhuk uhuk! uhuk uhuk! *batuk* sopan batuk kau?! =.=’
Joyah (bukan nama sebenar): *tutup telinga*
Tipah: Asal pulak kau tutup telinga?
Joyah: Sebab kak tipah batuk, kak long cakap, kalau orang batuk, kena tutup telinga..
Tipah: MySpace

Untuk makluman, Tipah berusia 27 tahun, Joyah berusia 5 tahun dan kak long berusia 7 tahun.

Actually kan, selalunya mitos/petua/pantang larang orang dulu2 ni ada sebab tersurat tersiratnya..benar atau tidak? tepuk dahi tanya hati.eh?
Contoh macam ‘anak dara tak elok menyanyi kat dapur‘ tu kan, actually kalau dipikir-pikir balik, sebenarnya tak nak bagi anak dara tu leka masa tengah memasak. Sebab apa aku bitau reason nya yang ini? sebab..sebab..sebaaaaaaaaaaab…errr…
malulah ai nak jawab sebabnya…MySpace

And, petua masa tak tahan nak buat pelaburan tu, sebenarnya tu macam mainan psikologi je..kan..nak bagi kau relek2 dari asyik buat muka cekelat kelaaaaaatt macam

NI!!

p/s: dah hari Jumaat?! rasa macam baru semalam hari Jumaat..makin cepat masa berlalu, makin cepat tua aku rasa.. heh heh heh ;p

tQ for reading and commenting! :-*
xoxo

16 thoughts on “Bila Orang Dulu-Dulu Cakap..

  1. cakap orang tua dulu2 yang paling aku ingat…masa bebudak, kalo gigi tanggal, campak atas bumbung..nanti kalo tumbuh balik, dia jadik cantik susunan dia macam bumbung..

    tapi aku tak buat.aku tanya mak sedara aku…kenapa kena baling atas bumbung?bumbung atok tu berkarat…kalo baling atas tu, berkarat la gigi..

    dari kecik dah pandai melawan..apa da aku ni..

    Gorengbaek – Tips nak berbual tanpa bosan…

    Hangit Habis dah – Kata reti nak hormat…

    Kerat Senget – Suara Sendiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

I AM NUMBER FOUR DAN BUDAK HITAM

Sat Feb 26 , 2011
::salam readers:: Hye guys! how was your saturday? Ok,enough, cukup lah dua ayat je ayat omputih I. Malu lah I nak speaking lebih2 kat sini, BI […]