::salam readers::

Oh! Tajuk entri nampak macam aku ni ‘kaki’ make-up lah kan. Nak bagi tips atau nasihat bagai. Bukan, bukan, aku bukanlah ‘kaki’, aku ‘tangan’ je. -.-‘

Aku TERbaca perihal ni pon dari majalah adik aku punya. Aku ulang, TERbaca ye, TER! TERbaca. ulang lagi sekali, TERbaca. Ok! ok! fineeee..! memang nak baca pon! -.-
Jadinya, nak share sikit lah ye.

1- Maskara

Kesilapan: sapu terlampau banyak. Jika comot, sangat mencacatkan penampilan.
Kata aku: kau sapu banyak2 kat bulu mata tu sampai melekat semua bulu mata. Barulah unik, plus, ada fungsi! Macam awning rumah. haha!

Wow! unik! boleh I jadi Lidi Gagap Malaysia. =))

2- Pembayang mata

Kesilapan: minta pendapat rakan2 jika pembayang mata yang digunakan terlalu banyak atau terlalu terang.
Kata aku: pakai pembayang mata warna pelangi, dipadankan dengan baju dan seluar warna pelangi. Wah! awak nampak pelangi hari ni! =.=

“U..U tengok pembayang mata I ni, cantik tak?I tengah buat experiment pembayang mata ni..cantik kan?!cantik kan?! say yes pleaseeeee…” kata bapok ni sambil hentak2 kaki dengan manja dan geleng2 badan. Ala, comel lah teWW..

4- Kening

Kesilapan: mungkin terlebih membuang bulu kening atau berselerak.
Kata aku: kening aku paling lawa antara kaurang! BHAHAHAHA! =.=

errr..tengok macam 2 ekor cacing dok syok posing kat atas mata tu. 



5- Penggaris bibir

Kesilapan: kerap memilih penggaris bibir yang berlawanan warna dengan gincu bibir.
Kata aku: leceh aih nak garis2 bibir ni. Pembaris stationery adik aku lurus, beber aku bengkang-bengkok. See how leceh it is? haih

Senang kau nak betulkan tudung kalau member sebelah kau make-up beber dia macam ni. 



5-Foundation

Kesilapan: bedak serbuk mahupun cecair sepatutnya menyerlahkan dan menyamaratakan ton warna kulit dan bukan semata-mata menutupi cela dan disebabkan itu, kaurang akan kelihatan seperti memakai topeng. Leher perlu disapukan juga supaya perbezaan ton warna kulit muka dan leher tidak begitu ketara.
Kata aku: aku pernah pakai sekali, dan cukuplah sekali tu aje, GHIMAS den ekau tau?!

*pengsan* – sebab terkejot mak, nok! *tangan didada*

Itu aje lah ye.
Kesimpulannya, ghimas lah make-up lebih2, kau tak ghimas ke?! =D
Tapi, kalau untuk occasion tertentu, bersolek lah sikit, bagi nampak segar sikit muka ang..sikit pon ok. =)

Gambar2 dari GOOGLE.


Ghimas = rimas






p/s: sekadar eye-liner (kalau rajin) dan lipbalm sudah memadai. =)
p/s/s: Maaf kalau TERkasar bahasa ya buk. MySpace

Sincerely me:

43 thoughts on “Antara Kesilapan Dalam Bersolek.

  1. make up? sy minat make up, barang selalu jugak beli, tapi pakai nya tu la yg jarang sgt.. ha3

    suke tengok tutorial make up kat utube. tp pakai kat umah je.. bile kua, rasa mcm leceh plak pki make up ni, nti nak solat kena bersihkan dulu sume.. nice tips though~

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Aku Blogger Negeri Selangor

Tue Jul 19 , 2011
::salam readers:: Ok, hari ni TERlebih rajin masuk segmen. Tapi ok gak, boleh kenal2 blogger yang dok sini (Selangor), fine, reason cliche -.- Baik, teruskan. […]