::salam readers::

Oh! Tajuk entri nampak macam aku ni ‘kaki’ make-up lah kan. Nak bagi tips atau nasihat bagai. Bukan, bukan, aku bukanlah ‘kaki’, aku ‘tangan’ je. -.-‘

Aku TERbaca perihal ni pon dari majalah adik aku punya. Aku ulang, TERbaca ye, TER! TERbaca. ulang lagi sekali, TERbaca. Ok! ok! fineeee..! memang nak baca pon! -.-
Jadinya, nak share sikit lah ye.

1- Maskara

Kesilapan: sapu terlampau banyak. Jika comot, sangat mencacatkan penampilan.
Kata aku: kau sapu banyak2 kat bulu mata tu sampai melekat semua bulu mata. Barulah unik, plus, ada fungsi! Macam awning rumah. haha!

Wow! unik! boleh I jadi Lidi Gagap Malaysia. =))

2- Pembayang mata

Kesilapan: minta pendapat rakan2 jika pembayang mata yang digunakan terlalu banyak atau terlalu terang.
Kata aku: pakai pembayang mata warna pelangi, dipadankan dengan baju dan seluar warna pelangi. Wah! awak nampak pelangi hari ni! =.=

“U..U tengok pembayang mata I ni, cantik tak?I tengah buat experiment pembayang mata ni..cantik kan?!cantik kan?! say yes pleaseeeee…” kata bapok ni sambil hentak2 kaki dengan manja dan geleng2 badan. Ala, comel lah teWW..

4- Kening

Kesilapan: mungkin terlebih membuang bulu kening atau berselerak.
Kata aku: kening aku paling lawa antara kaurang! BHAHAHAHA! =.=

errr..tengok macam 2 ekor cacing dok syok posing kat atas mata tu. 



5- Penggaris bibir

Kesilapan: kerap memilih penggaris bibir yang berlawanan warna dengan gincu bibir.
Kata aku: leceh aih nak garis2 bibir ni. Pembaris stationery adik aku lurus, beber aku bengkang-bengkok. See how leceh it is? haih

Senang kau nak betulkan tudung kalau member sebelah kau make-up beber dia macam ni. 



5-Foundation

Kesilapan: bedak serbuk mahupun cecair sepatutnya menyerlahkan dan menyamaratakan ton warna kulit dan bukan semata-mata menutupi cela dan disebabkan itu, kaurang akan kelihatan seperti memakai topeng. Leher perlu disapukan juga supaya perbezaan ton warna kulit muka dan leher tidak begitu ketara.
Kata aku: aku pernah pakai sekali, dan cukuplah sekali tu aje, GHIMAS den ekau tau?!

*pengsan* – sebab terkejot mak, nok! *tangan didada*

Itu aje lah ye.
Kesimpulannya, ghimas lah make-up lebih2, kau tak ghimas ke?! =D
Tapi, kalau untuk occasion tertentu, bersolek lah sikit, bagi nampak segar sikit muka ang..sikit pon ok. =)

Gambar2 dari GOOGLE.


Ghimas = rimas






p/s: sekadar eye-liner (kalau rajin) dan lipbalm sudah memadai. =)
p/s/s: Maaf kalau TERkasar bahasa ya buk. MySpace

Sincerely me: