::salam readers::

Aku tengok movie ni beberapa MINGGU lepas. Based on true story rasanya sebab ia biographical movie. Sebenarnya aku nak review movie ni sejurus selepas aku tengok, excited punya pasal lah kan. Tapi, kemalasan punya pasal lah kan, terus tergendala lah kan nak review bagai ni kan. Heh.

yang dok peluk dia tu ialah mak Ben.

Nampak tak caption kat bawah tu?

‘HIS MOTHER GAVE HIM THE COURAGE, HIS FAITH HELPED HIM BELIEVE, HIS BRILLIANCE GAVE HIM THE POWER TO CHANGE LIVES’

Kisahnya macam ni *sambil dok bersila*, Cuba Gooding Jr. stars as real-life neurosurgeon Ben Carson in this made-for-TV biographical drama from TNT. Directed by Thomas Carter (Coach Carter), the film reveals Carson’s inspiring life story as a poor, inner-city youth who overcame great odds to become one of the world’s best surgeons, thanks to the love of his determined single mother (played by Kimberly Elise) and an unswerving Christian faith. 

MySpace

Kisah ni tentang Ben Carson, masa kecik dia agak tak pandai, senang kata, bodoh lah -.-. Dalam kelas, dia selalu dapat markah rendah, rendah-serendah-rendahnya. Selalu kena bahan, kena gelak oleh kawan-kawan sekelas dia sebab selalu dapat markah rendah. Dah cikgu dia sendiri tanya markah setiap test/homework depan-depan students lain, confirm2 lah semua tahu kan.

Ben rasa low gila lah bila kawan2 sekelas dia dok ketawakan dia, dia cakap kat mak dia yang dia tak pandai. Jadi, dari sini, mak dia main peranan tau, mak Ben tak macam mak yang dok tunjal-kepala-anak-kata-tak-guna tu lah. Mak dia main psikologi dalam nak didik anak2 dia, which Ben ada abang sorang. Apa cara yang mak dia guna? kaurang kena tengok sendiri.

You know what, mak dia sendiri tak tahu membaca, bila Ben atau abang dia tanya perkataan yang dorang sendiri tak tahu, mak dia bagi alasan apa tau “Mak tak nampak perkataan tu, cuba Ben sebutkan” lebih kurang ginilah ayatnya, see, nampak tak? bila mak Ben suruh dia sebut, perlahan-lahan dia dapat sebut perkataan tu keseluruhan dengan sendiri.

Mak Ben buat pelbagai kaedah untuk tingkatkan prestasi anak2 dalam pelajaran. Luckily anak2 dia dengar kata. Lama kelamaan, dia makin pandai dengan usaha yang mak dia buat. Bila dah kat high school, dia terpaksa berpindah sekolah sebab biasalah, dulukan ada diskriminasi antara orang kulit hitam dan kulit putih.. Dah masuk ke sekolah baru, perangai dia berubah sikit, melawan mak dan nak mak dia ikut cakap diaaa je, nak itu, bagi, nak ini, bagi, even maknya macam tak berapa ada duit, sebab faktor kawan.

One day, dia dah sedar kesilapan dia, based on what? haaa.. tengok lah ye.. macam mana dia boleh sedar, macam mana dia boleh jadi one of the world’s greatest surgeon.. aku dah penat menaip ni, naik cramp dah jemari halus aku ni -.-

Tengok ye, serius seronok! Tapi bagi yang ‘hantu’ cerita action, thriller, horror etc, yang tak-layan-movie-lembik, silalah abaikan suggestion aku tu ye.
Kalau nak tengok, usahalah cari, download ke, carik dvd ke, sebab aku tengok kat HBO.

Till then, bai!

Oh! lupa, aku suggest ceghita ni sebab ia ada moral value nya yang tersendiri, eceeeeewah! XD

p/s: anak sekarang kalau mak tak bagi tengok tv, kaurang rasa apa tindakbalas depa?
p/s/s: masing-masing dok review Harry Potter, mentang-mentang aku belum tengok lagi. MySpace-.-

Sincerely me: