‘Butter Chicken’, nama macam fancy je, macam susah je nak masak, macam leceh. Tapi trust me, SANGAT-SANGAT simple, senang, mudah, cepat dan dah tentu sedap!

Bahan-bahan:
A:
1- Ayam boneless (potong kecil-kecil)
2- Tepung jagung

B:
1- Butter
2- Susu cair
3- Daun kari
4- Cili api (hiris)
5- Bawang putih (cincang)

Cara masak:

Bahan A (Goreng ayam):

1- Panaskan minyak
2- Dalam mangkuk, letak 2/ 3 sudu tepung jagung + air sedikit demi sedikit, jangan cair sangat. Kemudian letak ayam, letak garam sikit, dan gaul rata. Kemudian goreng.

Ayam + tepung jagung + air sikit + garam

Bahan B (Kuah):

1- Kuali dah panas, letak butter sampai melted, letak bawang putih, cili api dan daun kari- tumis.
2- Dah naik bau, letak susu cair, letak sedikit demi sedikit. Dengan portion yang I masak ni, I pakai half susu cair dari 1 tin tu.
3- Campak ayam yang dah digoreng tadi. Gaul bagi rata
4- Dah nampak kuah menggelegak sikit, rasa kuah, if kuah rasa ok, tak payah dah letak garam, if kuah kurang rasa, letaklah garam secukup rasa.

5- *Optional: Kalau nak pekat, tambah tepung jagung sikit pada kuah, kalau nak banyak kuah, tak payah letak tepung jagung, butter chicken I ni tak letak tepung jagung sebab I suka banyak kuah.
6- Semua rasa ok? Siap!

Senang sangat kan? Good luck trying!

31 thoughts on “Resepi Butter Chicken Yang Sangat Mudah dan Sedap

  1. Salam perkenalan . ccl singgah dan follow blog ni .

    Buttermilk chicken . Feveret CCL nih . Baru petang tadi masak menu ni , CCL lebih sukakan kuahnya pekat2 sikit , time masak kuah letakkan sekeping cheese . Sedap

  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis 🙂

  3. With havin so much content and articles do you ever run into
    any problems of plagorism or copyright violation? My blog
    has a lot of unique content I've either authored myself or
    outsourced but it appears a lot of it is popping it up
    all over the web without my authorization. Do you know any techniques to help stop content from being stolen? I'd certainly appreciate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Food Porn: Resepi Creamy Spaghetti Carbonara

Wed Sep 12 , 2018
Resepi yang sangat mudah ni tak perlu letak tepung, tapi cukup pekat, creamy & sure sedap!  Bahan-bahan: — Spaghetti- boil dalam air yang diletak garam […]